Terminale de colectare a datelor. Cum să selectezi terminalul de care ai nevoie?

Terminale de colectare a datelor (TCD) – este baza părții instrumentale din sistema automatizată de introducere a informației. TCD permite nu doar coectarea datelor, dar și prelucrarea și trimiterea lor pe un alt terminal, în baza generală, să trimite-ți documente pentru a fi tipărite. Cu acest echipament devine mai ușor să ducă evidența exacta operativa a contabilități, de asemenea apare posibilitatea de a accelera semnificativ procesele de primire,distribuire,transportare și invetariatul produselor.

Cum să selectezi terminalul de care ai nevoie?

Astăzi există cît modele scumpe – pentru depozite mari și facilități a întreprinderilor industriale, precum și terminale mai accesibile după preț și colectare de date  – pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Terminale Colectarea datelor Simbol (Motorola) MC2180

  • Radio terminal— dispozitivul de interacțiune continuă între operatorul cu sistemul de informații. Lucru constituit din schimbul de date ,care decurge în timpul real, permite organizației să obțină rezultate înalte. Pentru funcționarea în regim interactiv radio terminalul este folosit împreuna cu antena și radio modulul.

Prin rețeaua fără fir este  posibilă transmiterea datelor de la un terminal la alt terminal, fără utilizarea unui PC sau a unui server.

La alegerea terminalului pentru colectarea automată a datelor de asemenea, ca și la alegerea unui alt echipament electronic comercial, ar trebui să se bazeze pe specificul întreprinderii. În prealabil ar trebui să răspunde-ți la următoarele întrebări:

Ce cantitate de date trebuie colectată? Este nevoie să efectuăm procesarea datelor în timpul colectării lor? 

Probabil, procesele de afaceri, care au loc la o întrepindere de produccere, nu are nevoie de funcționare mare de la instrumentul colectării datelor, în acest caz se poate de procurat colector de date, după funcționalitatea sa mai mult similară cu un scaner, decit cu un terminal. Cu toate acestea pentru a ține cont de o cantitate mare de produse  inclusă în colectorul de date memoria poate fi insuficientă.

De asemenea , radio terminalul complet trebuie în cazul, dacă se presupune că va fi nevoie să căutăm informația despre produs după codul scanat sau să alcătuim și să tipărim oricare documente (bonuri, etichete ș.a.) pe bază de lucrul efectuat de către operatorul terminalului. Pentru tipărirea mobilă a documentelor este utilizat tandem instrumental – terminal + imprimantă pentru tipărirea etichetelor.

Este  nevoie de introducerea datelor manuală?

Dacă se presupune, că operatorul va introduce informația manual, dar nu doar să citească coduri de bară de pe etichete, este recomandabil să alegeți modelele cu QWERTY completă sau cu o altă tastatură cu care este deprins pentru introducerea datelor cît mai repede și mai comod. Îndeosebi de comod , este de exemplu, terminalul colector de date Symbol (Motorola) ES 400 – optimizat după rezolvarea sarcinilor de afaceri comunicator cu interfață simplă și ușor de utilizat. 

Cît de frecvent trebuie să fie utilizate operațiunele , legate cu colectarea datelor?

Dacă frecvent, cel mai importante proprietăți comoditatea  utilizării, mărimea și greutatea echipamentului.

Astăzi producători se străduie să întreacă unul pe celălalt în inventarea nu doar  mai funcționale, dar și mai comode dispozitive. De exemplu, există modele de terminale manuale – de dimensiuni mai mari sau mai mici, de diferite forme; usor de mutat, care poate fi agățat pe o curea sau atașat la antebraț cu o centură specială (terminal de colectare a datelor Simbol (Motorola) WT 4000), atașat direct la autovehicul (terminalul Intermec CV60 de colectare a datelor), etc.

Este importantă siguranța carcasului?

Pentru depozite, unde trebuie să fie temperatură joasă pentru păstrarea produselor(de exemplu, camere frigorifice), de asemenea în cazul în care o parte din operațiune are loc afară, este nevoie de dispozitive necesare, care vor putea lucra în domeniu larg a temperaturii.

Necesar este și să atrageți atenția la clasa de apărare a terminalului. De exemplu, entru lucrul afară și în încăperile de producere  este necesară o clasă înaltă de apărare a carcasului de praf și apă.

Încă o calitate importantă a terminalului – rezistența la lovituri – este un criteriu important în alegerea dispozitivului pentru lucru intensiv la depozit.  La depozite mari într-un ritm destul de mare de lucru dispozitivul poate să cadă accidental din mîinile depozitarului.  Și pentru un terminal neprotejat așa o cădere poate fi fatală, atunci TCD cu un nivel înalt de  rezistență la lovituri  astfel de incidente nu îi sunt cunoscute.Unele modele pot rezista lovituri de la înălțime de 3m. De asemenea sunt modele, care lucrează chiar dacă  este scufundat în apă la adîncimea de pînă la 1 m.

La alegerea unui terminal atrage-ți atenția la opțiunile disponibile și accesorii, proiectate pentru a extinde funcționalitatea dispozitivului, pentru a optimiza ergonomia și de a crește performanța.

De asemenea, eficiența operatorului depinde direct de setul de programe instalate.

Poti alege si comanda terminalul care iti potriveste pe siteul www.idmag.md.

Partajeaza