Psion

Compania Psion cu oficiul central in Londra este un producator vestit de calculatoare portabile, care sunt folosite in industrii, comert si transport. Psion este un lider pe piata organizatorilor electronici, care mai sunt numiti si PDA, prezentind primul produse de asa tip in anii 80′. Anume Psion, proprietara marcii comerciale Netbook, in 2009, a depus un proces juridic impotriva companiei Intel, pentru incalcarea drepturilor de autor la crearea noului segment al pietii de notebook-uri.

Mai intii de toate, proprietarul companiei Psion PLC, David Potter – a dorit sa se ocupe doar de dezvoltarea software-ului. Si intr-adevar, primii pasi (incepind cu anul 1980) compania Psion s-a dezvoltat in aceasta directie, ocupindu-se de crearea jocurilor pentru calculator Sinclair ZX81 (cunoscute si sub denumirea de Spectum). Creindu-si un nume vestit pe piata, acumulind un capital initial, compania a inceput sa iasa si pe alte piete, necunoscute pentru ea in acel timp. Trebuie sa-l multumim pe David Potter, deoarece el a vazut ceea, ce nu este evindent pentru toti, insa in acle timp nu eram multe posibilitati in domeniul tehnologiilor informationale. Insa multi producatori produceau dispozitive electronice, de exemplu: compania Sharp, deja au inceput sa furnizeze calculatoare programabile si chiar a microcalculatoarelor cu interpreti integrati Basic.

  • Incepind cu anul 2002, in legatura cu dezvoltarea rapida a companiei Palm si PocketPC, Psion a inceput sa-si piarda pozitiile sale pe piata internationala. Finalul istoriei companiei Psion ca unproducator de PDA a fost sfirsit de faptul ca compania Motorola a refuzat producerea comuna de smartphone-uri.
  • In anul 2000 Psion a achizitionat compania «Teklogix», formind o marca comerciala sub denumirea de «Psion Teklogix», care si este celula companiei actuale Psion PLC.
  • In anul 2002 Psion a separat de sine unitatea «Psion Software», care in anul 2003 a fost vinduta companiei americane Visto.
  • In anul 2004 compania a anuntat vinzarea mizei sale pentru platforma Symbian al companiei Nokia, iesind de pe piata dispozitivelor mobile, astfel compania a ramas doar cu unitatea Psion Teklogih.
  • La sfirsitul anului 2008 compania Psion a inceput urmarirea penala impotriva companiei Intel din cauza incalcarilor drepturilor de autor, si anume a utilizarii termenului de “netbook” ca o descriere holistica a “dispozitivului mobil ultra-compact”. La rindul sau, compania Psion a inregistrat termenul netbook ca o marca comerciala inca in anul 2003. Psion a cerut o despagubire de la Intel pentru utilizarea ilegala a marcii sale. Suma despagubirii – 1,2 miliarde de dolari. In asa fel compania Psion a apreciat despagubirile create de Intel, care furniza cipuri Atom. De asemenea Psion a cerut inchiderea site-ului www.netbook.com , pe care il detinea compania Intel. Acest site, descria produsele Intel si anume: notebook-uri, pe care Intel le mai numea netbook-uri cu procesoare Atom.
  • La sfirsitul lunei februarie a anului 2009 companiile Dell si Intel au cerut anularea marcii comerciale “Netbook”. Reprezentatii acestor companii au declarat ca compania Psion nu produce produse sub acest brand de sase ani.
  • Motorola Solutions a declarat in iunie anului 2012 a semnat un acord pentru achizitionarea companiei Psion printr-o metoda de plata cu 88 pence (1.36 dolari) pentru fiecare actiune, ce inseamna ca valoarea companiei Psion constituie circa 129 milioane de lire sterline ($200 milioane). Suma oferita este cu 45% mai mare decit suma valorilor actiunilor companiei Psion la momentul inchiderei de pe piata de actiuni (14 iunie cu pretul 60,5 pence pentru fiecareactiune).
Partajeaza